Wat groei betekent bij Eminent.

Wat groei betekent bij Eminent.

Groei zit verankerd in onze organisatie, maar wat betekent groei nou eigenlijk? Hoe kijken we naar groei, wat verwachten we ervan en wat is er mogelijk? We vroegen het onze collega’s Lars Verbakel (senior adviseur) en Roelf-Jan Aanstoot (commercieel manager) en legden hen stellingen voor.

WAT BETEKENT GROEI VOOR JULLIE?

Lars: Voor mij is dat vooruitgang en verdieping. Zowel als persoon als in je functie en in het bedrijf.
Roelf-Jan: Groei staat gelijk aan persoonlijke ontwikkeling, vanuit intrinsieke motivatie stappen zetten.

HOE WORDT GROEI BINNEN EMINENT VORMGEGEVEN?

Roelf-Jan: Dat gebeurt op verschillende manieren, maar aandacht is altijd het uitgangspunt. We voeren bijvoorbeeld koersgesprekken met medewerkers waarin ze zelf hun koers bepalen. Aanvullend zijn er natuurlijk coachgesprekken, diverse trainingen en cursussen en kunnen collega’s werken aan uitdagende projecten op basis van talentmanagement. Er is teamcoaching, we werken met externe professionals die de allerbeste zijn in hun vak, enzovoorts. Dus ja, er zijn ontzettend veel manieren om aan groei te werken, waarbij collega’s zelf in de lead zijn.
Lars: Dat is het mooie! Iedereen groeit op zijn of haar eigen manier.
Roelf-Jan: We hebben geluk met een ondernemende directeur zoals Jan en dat we werken binnen een organisatie die groei en ontwikkeling stimuleert. Er is zoveel mogelijk, als je zelf maar initiatief neemt. Je zou kunnen zeggen dat we vanuit HR, commercie en directie veel handvatten en mogelijkheden bieden, maar dat groei vooral vormgegeven wordt door onze collega’s zelf.

HEBBEN JULLIE JE EIGEN GROEI VORMGEGEVEN?

Lars: Ik ben naast senior adviseur ook opstartcoach. Die rol bestond nog niet, maar is gecreëerd nadat ik iets signaleerde en daar iets mee wilde doen.
Roelf-Jan: Lars heeft een project vanuit zijn intrinsieke motivatie naar zich toe getrokken. Hij signaleert iets, wil het onderzoeken en heeft goede ideeën om een flinke verbeterslag te kunnen maken. Dat stimuleren we dus graag, een mooi voorbeeld uit de praktijk van hoe het bij ons werkt.

WAT HOUDT DE ROL VAN OPSTARTCOACH IN LARS?

Lars: Het viel me op dat we als organisatie nog niet alle kansen wisten te benutten in de eerste periode van het onboarden van nieuwe collega’s. Niet iedereen had een gelijke vliegende start, er zijn zelfs een paar collega’s uit dienst gegaan net nadat ze gestart waren binnen Eminent. Dit terwijl we echt een goede selectieprocedure en gedegen inwerkprogramma hebben! Waar ligt het dan aan? Dat hield me bezig. Ik heb bij Roelf-Jan aangegeven dat ik wist dat het beter kon, door meer maatwerk toe te passen in het inwerktraject.
Roelf-Jan: Ik ben heel blij dat je hiermee kwam! Door aan de tekentafel te sparren over hoe het beter kon is er een mooi concreet plan ontstaan wat je in de praktijk toepast en waarmee we de onboarding van nieuwe collega’s verder optimaliseren. En dit initiatief past ook gewoon heel erg goed bij jou als persoon vind ik Lars!
Lars: Het klopt wel ja dat juist dit vraagstuk mij bezighield. Ik volgde de opleiding psychomotorische therapie. Wat mensen beweegt interesseert me. Waarom doet iemand het ene en niet het ander? Vooral wanneer iedereen dezelfde basis meekrijgt, dezelfde trainingen, inputcijfers, etcetera. Maar de output is niet gelijk. Iedereen leert natuurlijk op een andere manier en heeft een andere achtergrond. Je moet differentiatie aanbrengen, daar zorg ik nu voor.

HOE BELANGRIJK IS MAATWERK ALS WE HET HEBBEN OVER GROEI?

Roelf-Jan: Onmisbaar denk ik. Kijk, iedereen die bij Eminent binnenkomt gaat aan de slag met een uitgekristalliseerd inwerkprogramma. Als we naar de inhoud kijken krijgt iedereen in principe hetzelfde mee. Maar nu springt Lars daar extra bovenop. Hij zorgt voor toegevoegde waarde in de opstartfase van nieuwe collega’s door goed te kijken naar de ervaring, vaardigheden, leerstijlen en mindset. Dit gaat een stuk verder dan een standaard inwerkprogramma. Zo weten we sneller de juiste snaar te raken of de vinger op de zere plek te leggen. Lars voelt goed aan wat nieuwe collega’s nodig hebben.
Lars: Niet iedereen leert inderdaad op dezelfde manier. Sommigen springen graag meteen in het diepe en anderen kijken graag eerst even hoe een ervaren collega het doet. Door als opstartcoach te fungeren merk ik dat collega’s sneller landen, ook krijgen ze bepaalde normen en waarden beter mee. Dat soort kleine dingen krijg je niet mee vanuit een gestandaardiseerd programma.
Roelf-Jan: We werken met mensen. Ook alle opdrachtgevers en professionals zijn uniek, juist doordat er zoveel variabelen zijn is maatwerk nodig. Een opstartcoach is daarom een waardevolle toevoeging geweest. Voor nieuwe collega’s én voor Lars dikke winst! Want door zijn talenten in te zetten is hij dagelijks bezig met datgene wat hij belangrijk vindt: mensen helpen ontwikkelen. Hij maakt ambities waar! Dit is niet alleen waar talentmanagement bij Eminent om draait, dit zie je bij Lars ook privé terug.

HOE ZIT DAT DAN PRIVE?

Lars: Ik ben motorcross trainer, vanuit de bond gecertificeerd. Bijna iedere zaterdag ben ik wel in de weer met talentvolle pupillen om hen naar een hoger niveau te tillen. Daarin zie ik inderdaad veel raakvlakken met wat ik bij Eminent doe. Motorcross pupillen en nieuwe collega’s, ze willen hetzelfde. Naar een bepaald punt op de horizon. Ik zorg er graag voor dat ze daar komen.
Roelf-Jan: Bij Eminent zorgen we ervoor dat we mensen op een manier begeleiden die bij hen past, maar we zorgen er ook voor dat ze op de juiste manier blijvend uitgedaagd worden. De stip op de horizon verschuift naarmate je dichterbij komt. Je bent nooit uitgeleerd toch?

DUS ER ONTSTAAN NIEUWE FUNCTIES OF ROLLEN OP BASIS VAN AMBITIES?

Roelf-Jan: Als die ruimte er is wel ja. Soms gaat het om aanvullende projecten of werkzaamheden in de vorm van leiderschapsprojecten, of om een uitbreiding van een functie zoals in het geval van Lars.
Lars: Jij hebt uiteindelijk ook een nieuwe rol naar jezelf toe getrokken, vanuit de behoefte om jezelf te ontwikkelen en te groeien.
Roelf-Jan: Klopt. Ik wilde een opleiding volgen. Ik ben door Jan en Anouk echt uitgedaagd om kritisch te kijken naar welke opleiding dat werd en dit intern te verkopen. Daarmee hebben ze me flink getriggerd. Niet alleen volgde ik een opleiding waarmee ik mezelf uitdaagde en anders leerde kijken en denken, ik kwam ook met een plan met verbeter- en groeimogelijkheden. Op basis van pijlers als economie, mens, marketingcommunicatie en groei en ontwikkeling. Ook werd op dat moment de functie van commercieel manager voor mij gecreëerd. Een nieuwe functie binnen Eminent en een rol waaraan ik zelf invulling kon gaan geven. Dus ja, er ontstaan nieuwe functies op basis van ambities en behoefte.

EN DAT PLAN MET GROEIMOGELIJKHEDEN, HOE STAAT HET DAARMEE?

Roelf-Jan: Inmiddels zit ik al 2,5 jaar in de rol van commercieel manager. Laatst had ik het met iemand over het plan dat ik destijds geschreven heb. Ik kan met trots zeggen dat naar alle beschreven punten is gekeken en dat er invulling aan gegeven is. Dat heb ik natuurlijk niet alleen gedaan, het was een gezamenlijke effort van het team. Inmiddels maken we weer nieuwe professionaliseringsslagen en dat zal ook altijd zo blijven. Niet alleen om toekomstbestendig te zijn, ook omdat dit gewoon bij Eminent past. Dat ondernemende zit in ons DNA.
Lars:We blijven gewoon in ontwikkeling, we blijven groeien. Zowel kwantitatief als kwalitatief. Er ontstaan nieuwe uitdagende projecten, we ontwikkelen slimmere manieren van werken. Het mooie is dat Eminent daardoor als bedrijf groeit maar dat het ook mogelijkheden biedt voor collega’s om zich verder te ontwikkelen.

STELLINGEN

Stelling 1: “Wanneer je bij Eminent werkt moet je willen groeien”

Lars: Voor het gros is groei wel belangrijk. Veel van ons hebben het nodig om geregeld geprikkeld te worden met nieuwe impulsen. Wanneer je bij Eminent werkt heb je ondernemerschap in je, daar hoort groei ook bij vind ik.
Roelf-Jan: Ik denk wel dat dit er bij iedereen in zit. Maar dat betekent zeker niet dat iedereen wil doorgroeien naar een andere functie. Groei kan ook draaien om steengoed worden in je vak.
Lars: Ja, je kunt hier ook heerlijk werken zonder het hebben van enorme ambities. Groeien in eigen perspectief, daar draait het vooral om. Je kiest bij Eminent je eigen pad, tekent het uit en bewandelt het.

Stelling 2: “Uiteindelijk ben je een keer uitgegroeid”

Roelf-Jan: Nee, daar geloof ik niet in. Natuurlijk houden de uitdagingen binnen mijn huidige functie bijvoorbeeld een keer op, dat wel. Maar ook dan is er bij Eminent altijd ruimte om initiatief te tonen en aan de slag te gaan binnen een rol die je wel weer triggert.
Lars: Nee, ik ben het ook niet met de stelling eens. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat je uiteindelijk tevreden bent met wat je hebt en niet meer de ambitie hebt om te groeien. Maar dan nog, of je nu actief werkt aan groei of er niet zo mee bezig bent, groeien doe je altijd. Op welke manier dan ook. Soms zonder dat je je ervan bewust bent, totdat je terugkijkt naar waar je eerder stond.

Match CV

Carriére advies

Wie ben jij? Wat past bij jou? Bij welk (type) bedrijf en in welke functie kom jij het beste tot je recht? En hoe kunnen de stappen in jouw loopbaan eruit zien? Daar denken wij graag over mee en geven jou daarin advies! Laat geheel vrijblijvend je gegevens achter zodat we meer over jou te weten komen en we samen met jou aan de slag kunnen gaan in het waarmaken van jouw ambities!

Laat onze adviseurs en onze data het werk doen door hieronder je CV te matchen of je LinkedIn-profiel te delen. Liever direct persoonlijk contact? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Gerelateerde artikelen.

werken in de bouw

Technolische trends: hoe de toekomst van werken in de bouw er voor jou uit kan zien?

tot welke temperatuur mag je werken in de bouw

Werk je in extreme temperaturen in de bouw: de regels op een rijtje (en tips)

Wij staan voor je klaar

Wil je snel antwoord op jouw vragen?

Neem direct contact op met één van onze collega’s!