Nieuwe functieprofielen door klimaatveranderingen.

Nieuwe functieprofielen door klimaatveranderingen.

Het klimaat verandert. Door het ondertekenen van het klimaatakkoord zijn er afspraken gemaakt om deze veranderingen tegen te gaan én om te anticiperen op de huidige en toekomstige klimaatveranderingen. Denk hierbij aan bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden zoals piekbuien, wateroverlast en droogte. En aan het implementeren van duurzame technieken. Wat betekent dit voor technische professionals?

MEER VRAAG NAAR ENGINEERS

Om op civiel gebied toekomstbestendig te zijn investeert het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de komende jaren onder andere in aanpassingen van de ruimtelijke inrichting. Dat zien we ook terug in de vraag van onze civieltechnische opdrachtgevers en de projecten waaraan zij werken. “Op het gebied van infra is er veel beweging die voortkomt uit de gestelde klimaatdoelstellingen. Het gebruik van elektrische auto’s neemt toe, het aantal te installeren laadpalen groeit hierdoor mee. Ook zien we toenames in wind- en zonne-energie en slimme oplossingen in de openbare ruimte. Denk aan openbare verlichting die alleen brandt wanneer dat nodig is. Bij Eminent heeft de vraag naar engineers echt een vlucht genomen door deze ontwikkeling!”, aldus Edwin Wendrich, sales manager civiele techniek.

INSPELEN OP EXTREMEN

Ook onze collega Mickel Liebrecht (adviseur industrie en installatietechniek) ziet veranderingen in de vraag van opdrachtgevers: “De wereld krijgt te maken met grotere extremen als je kijkt naar het klimaat. Alles draait steeds meer om regelgeving, normen en prestaties die installaties moeten behalen. Je zag dat eisen aan installaties de laatste jaren steeds strenger werden, onder andere op het gebied van binnenklimaat en de daarbij behorende luchtkwaliteit. Door de huidige COVID-pandemie gaat deze transitie nog sneller. Veranderingen in functieprofielen zien we onder andere aan de kant van klimaatsystemen. Omdat de praktische toepassing van deze installaties al in het voorstadium op een zeer gedetailleerd niveau uitgewerkt moet zijn, vraagt dit bijvoorbeeld meer van de engineers die deze installaties uitwerken.”

Complexere systemen in woningen.

“Thema’s die spelen bij opdrachtgevers in de bouwsector zijn onder andere het terugdringen van de CO2-uitstoot, duurzaamheid en circulair bouwen. Steeds vaker wordt er gekozen voor prefab. Waar voorheen losse materialen naar de bouwplaats gingen, wordt er nu zoveel mogelijk voorbereid in een loods en daarna als één kant-en-klaar bouwpakket aangeleverd. Dat zorgt voor een andere coördinatie voor aanvang van de bouw en het toepassen van andere bouwtechnieken, wat je terugziet in functieprofielen”, aldus Lars Verbakel, adviseur bouw.

Ook binnen de installatietechniek gericht op de woningbouw zien we veranderingen in het werkproces. Mickel legt dit uit: “Tegenwoordig zit er veel meer complexe techniek in een standaard rijtjeshuis. Waar dertig jaar geleden nog een cv-ketel voor de verwarming van de woning zorgde, worden vandaag de dag bronsystemen met warmtepompen verdeeld over een complete straat. Veel efficiënter maar, dankzij de toepassing van steeds geavanceerdere techniek, ook ingewikkelder en complexer voor de techneuten die eraan werken.”

Veranderende werkprocessen.

Doordat bepaalde projecten complexer worden, verandert ook het werkproces. “Aan energiezuinige woningen hangt een prijskaartje; de installaties worden steeds duurder. Om de aanschafprijs van een nieuwbouwwoning toch enigszins te drukken zie je dat aspecten in het voortraject gedetailleerder geregeld worden. De voorbereidingskant wordt langer, de uitvoeringskant korter. Omdat de voorbereiding van een project langer duurt zie je dat dit invloed heeft op het aantal openstaande vacatures in dit segment. Er is bij opdrachtgevers een sterke behoefte aan professionals voor werkvoorbereiding, calculatie en engineering”, aldus Mickel.

Match CV

Carriére advies

Wie ben jij? Wat past bij jou? Bij welk (type) bedrijf en in welke functie kom jij het beste tot je recht? En hoe kunnen de stappen in jouw loopbaan eruit zien? Daar denken wij graag over mee en geven jou daarin advies! Laat geheel vrijblijvend je gegevens achter zodat we meer over jou te weten komen en we samen met jou aan de slag kunnen gaan in het waarmaken van jouw ambities!

Laat onze adviseurs en onze data het werk doen door hieronder je CV te matchen of je LinkedIn-profiel te delen. Liever direct persoonlijk contact? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Gerelateerde artikelen.

Salaris werktuigbouwkundig ingenieur

Salaris Werktuigbouwkundig Ingenieur: Feiten, Cijfers en Toekomstperspectief

salaris hoofd technische dienst

Salaris Hoofd Technische Dienst: Feiten, Cijfers en Toekomstperspectief

Wij staan voor je klaar

Wil je snel antwoord op jouw vragen?

Neem direct contact op met één van onze collega’s!