ZZP opdrachten overheid.

Max Beeker | 9 augustus 2022 | 12 min leestijd

Inhoudsopgave

Ben je een zelfstandige professional op zoek naar nieuwe uitdagingen? Overweeg dan eens ZZP-opdrachten bij de overheid. Deze sector biedt een schat aan mogelijkheden voor deskundigen zoals jij. Met een breed scala aan projecten, van stedenbouwkundige ontwikkeling tot ICT-infrastructuur, is er altijd een project dat aansluit bij jouw expertise en ambities.

Eminent speelt een cruciale rol in het verbinden van ZZP’ers met deze waardevolle kansen. Hoewel we niet te vaak de spotlight op ons willen richten, is het belangrijk te weten dat wij een betrouwbare partner zijn die jouw carrière in de technische sector serieus neemt. Of je nu al jaren ervaring hebt in de techniek of juist een nieuwe richting zoekt, Eminent kan je helpen de perfecte match te vinden bij de overheid.

Inhoudsopgave

ZZP opdrachten overheid

Werken als ZZP’er bij de overheid is niet alleen uitdagend, maar biedt ook een unieke kans om bij te dragen aan de maatschappij. Hier zijn enkele aspecten die je moet overwegen:

 

 

De Diversiteit van Projecten

 • Lokale en nationale projecten: Van het ontwikkelen van stedelijke infrastructuur tot het adviseren over landelijke beleidsvraagstukken.
 • Variëteit in rollen: Of je nu een technische, administratieve of adviserende achtergrond hebt, er is een breed scala aan rollen beschikbaar.
 

De Voordelen van Werken met de Overheid

 • Stabiliteit en continuïteit: Overheidsprojecten zijn vaak langdurig, wat zorgt voor stabiliteit in je werk.
 • Maatschappelijke impact: Je draagt bij aan projecten die een positieve impact hebben op de samenleving.
 • Netwerkmogelijkheden: Je bouwt een breed netwerk op binnen diverse overheidsorganisaties.
 

Samenwerken met Eminent

 • Persoonlijke begeleiding: Eminent ondersteunt je bij het vinden van de juiste opdrachten en biedt begeleiding gedurende het hele traject.
 • Match met je vaardigheden en interesses: Ze zorgen ervoor dat de projecten aansluiten bij wat jij zoekt en kunt.
 

Contractuele en Juridische Aspecten

 • Overeenkomsten en wetgeving: Je moet op de hoogte zijn van specifieke wet- en regelgeving rondom ZZP-opdrachten bij de overheid.
 • Facturatie en betaling: Zaken als facturatie en betalingstermijnen zijn anders geregeld dan in de private sector.

Opdracht Overheid: Hoe ziet dat eruit?

Stel je voor: je bent een ZZP’er die een opdracht van de overheid heeft bemachtigd. Dit is niet zomaar een klus, het is een kans om je vaardigheden in te zetten voor maatschappelijk relevante projecten. Maar hoe ziet zo’n opdracht er nu concreet uit? Laten we het stap voor stap doorlopen.

Allereerst krijg je via een platform zoals OverheidZZP, of via een partner zoals Eminent, een overzicht van beschikbare opdrachten. Deze kunnen variëren van projectmanagement tot technische of beleidsmatige rollen. Zodra je een opdracht vindt die bij je past, solliciteer je daarop.

Na je selectie volgt een kennismakingsgesprek met de betreffende overheidsinstantie. Hier bespreek je de details van de opdracht, jouw rol, en hoe je gaat samenwerken met interne teams of andere ZZP’ers.

Eenmaal aan boord, begin je met het uitvoeren van de opdracht. Dit kan variëren van het leiden van een project, het geven van technisch advies, tot het ontwikkelen van beleid. Je werkt vaak nauw samen met ambtenaren en andere belanghebbenden, waardoor je netwerk binnen de overheid aanzienlijk kan groeien.

Tijdens de opdracht rapporteer je regelmatig over de voortgang en behaalde resultaten. Communicatie is hierbij essentieel, zowel met je directe opdrachtgever als met Eminent, die je ondersteunt bij eventuele vragen of uitdagingen.

Na voltooiing van de opdracht vindt er een evaluatie plaats. Hierin reflecteer je samen met de opdrachtgever op de behaalde resultaten en jouw bijdrage. Dit is ook een uitgelezen moment om je netwerk uit te breiden en te informeren naar toekomstige opdrachten.

ZZP vacatures overheid

Ben je als ZZP’er op zoek naar uitdagende en betekenisvolle opdrachten binnen de overheid? De overheid biedt een breed scala aan vacatures die perfect zijn voor zelfstandige professionals zoals jij. Van projectmanagement en technische expertise tot adviesrollen in het sociaal domein, de mogelijkheden zijn divers en veelomvattend.

Bekijk het overzicht van de actuele ZZP vacatures bij de overheid hieronder en ontdek welke opdrachten het beste aansluiten bij jouw expertise en ambities. 

Vacatures Interim opdrachten overheid

Interim opdrachten overheid

Als ZZP’er ben je misschien ook geïnteresseerd in interim opdrachten bij de overheid. Deze tijdelijke, maar vaak inhoudelijk diepgaande rollen, bieden je de kans om op projectbasis een significante bijdrage te leveren aan diverse overheidsinitiatieven. Interim opdrachten kunnen variëren van het leiden van specifieke projecten tot het vervullen van tijdelijke leiderschapsrollen binnen overheidsorganisaties.

Dit soort opdrachten zijn ideaal als je op zoek bent naar flexibiliteit, maar tegelijkertijd impact wilt maken op de maatschappij. Ze bieden ook een uitstekende gelegenheid om je netwerk binnen de overheidssector uit te breiden en je vaardigheden verder te ontwikkelen.

Vacatures Interim opdrachten overheid

Freelance opdrachten overheid

Freelance opdrachten bij de overheid zijn een fantastische manier om als ZZP’er je expertise in te zetten voor maatschappelijk relevante projecten. Deze opdrachten kunnen uiteenlopen van advieswerk tot praktische uitvoeringsprojecten in diverse sectoren van de overheid.

Als freelancer krijg je de kans om op flexibele basis te werken aan projecten die echt een verschil maken. Bovendien kun je door deze opdrachten je vaardigheden aanscherpen, je professionele netwerk vergroten en nieuwe ervaringen opdoen binnen de publieke sector.

Vacatures Freelance opdrachten overheid

ZZP gemeente opdrachten

Specifiek geïnteresseerd in opdrachten bij gemeenten? ZZP gemeente opdrachten omvatten een breed scala aan projecten, van stadsontwikkeling en infrastructuur tot sociale en culturele initiatieven. Werken voor een gemeente als ZZP’er betekent direct bijdragen aan de gemeenschap en meewerken aan projecten die de lokale leefomgeving direct beïnvloeden.

Deze opdrachten bieden niet alleen de kans om lokaal impact te maken, maar ook om samen te werken met lokale stakeholders en ambtenaren. Zo bouw je een sterk lokaal netwerk op en doe je waardevolle ervaring op in het werken binnen de dynamische omgeving van een gemeente.

Het is belangrijk te vermelden dat deze bedragen indicatief zijn en dat er altijd ruimte is voor onderhandeling, afhankelijk van je ervaring, vaardigheden en de specifieke eisen van de functie. We raden je aan om altijd goed geïnformeerd te zijn over de salarisnormen in de bouwsector om ervoor te zorgen dat je een eerlijk aanbod krijgt.

Overheid detachering

Detachering bij de overheid als ZZP’er biedt een unieke kans om op een flexibele manier bij te dragen aan overheidsprojecten. Bij detachering word je tijdelijk ingezet op specifieke projecten of functies binnen overheidsinstellingen. Dit geeft je de gelegenheid om je expertise in te zetten in een breed scala aan contexten en tegelijkertijd je professionele netwerk uit te breiden.

Het proces van detachering verschilt van traditionele freelance of ZZP-opdrachten. Bij detachering werk je vaak via een detacheringsbureau, zoals Eminent, dat optreedt als intermediair tussen jou en de overheidsinstelling. Dit bureau neemt veel van de administratieve lasten op zich, waardoor jij je kunt focussen op het uitvoeren van de opdracht.

 

Voordelen van Detachering

 • Diversiteit aan Projecten: Je krijgt de kans om aan diverse projecten te werken, wat zorgt voor afwisseling en nieuwe leerervaringen.
 • Netwerkuitbreiding: Doordat je bij verschillende overheidsinstellingen werkt, bouw je snel een breed netwerk op.
 • Administratieve Ondersteuning: Detacheringsbureaus nemen vaak de administratie en facturatie voor hun rekening.

Veelgestelde vragen

De overheid stelt diverse eisen aan zzp’ers voor opdrachten, afhankelijk van de aard van de opdracht. Deze kunnen variëren van specifieke kwalificaties en ervaring tot naleving van wet- en regelgeving. Voor specifieke informatie over eisen per opdracht, is het raadzaam de opdrachtbeschrijving zorgvuldig door te lezen of contact op te nemen met de betreffende overheidsinstelling.

Als zzp’er bij de overheid moet je voldoen aan diverse wet- en regelgevingen. Dit omvat zaken als belastingregels, arbeidsrecht, en specifieke regels die gelden voor opdrachten bij de overheid. Voor meer informatie over de relevante wet- en regelgeving voor zzp’ers kun je terecht op de website van de Rijksoverheid​​.

De Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) is gericht op het tegengaan van schijnzelfstandigheid. Voor zzp’ers bij de overheid is het belangrijk om te zorgen dat de werkrelatie niet gezien wordt als een verkapt dienstverband. Het is aan te raden om een DBA-modelovereenkomst te gebruiken, die door de Belastingdienst is goedgekeurd, om risico’s te verminderen.

Voor het inschrijven op aanbestedingen van de overheid dien je je te registreren op specifieke platforms waar deze aanbestedingen worden gepubliceerd. Het is belangrijk om te voldoen aan de gestelde eisen in de aanbestedingsdocumenten en een duidelijk en competitief voorstel in te dienen.

Succesvol inschrijven op aanbestedingen vereist een goed begrip van de eisen en criteria van de aanbesteding. Zorg voor een duidelijk en beknopt voorstel, onderbouw je ervaring en expertise, en zorg dat je een competitieve prijs biedt. Het is ook aan te raden om eerdere aanbestedingsprocedures te bestuderen voor een beter begrip van wat er verwacht wordt.

Ja, je kunt samenwerken met andere zzp’ers bij overheidsopdrachten. Dit kan vooral nuttig zijn voor grotere projecten waarbij diverse vaardigheden en expertise vereist zijn. Zorg er wel voor dat de samenwerking voldoet aan de eisen van de opdracht en dat de verantwoordelijkheden en financiële afspraken duidelijk zijn vastgelegd.

Max Beekers
Max Beekers

Adviseur Bouw

ZZP opdrachten overheid

Vind meer dan 300 technische vacatures bij de overheid

Match CV

Carriére advies
Wie ben jij? Wat past bij jou? Bij welk (type) bedrijf en in welke functie kom jij het beste tot je recht? En hoe kunnen de stappen in jouw loopbaan eruit zien? Daar denken wij graag over mee en geven jou daarin advies! Laat geheel vrijblijvend je gegevens achter zodat we meer over jou te weten komen en we samen met jou aan de slag kunnen gaan in het waarmaken van jouw ambities!

Laat onze adviseurs en onze data het werk doen door hieronder je CV te matchen of je LinkedIn-profiel te delen. Liever direct persoonlijk contact? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.