Alles over de functie projectleider bouw.

Max Beeker | 9 augustus 2022 | 12 min leestijd

Inhoudsopgave

Ben je gefascineerd door de wereld van de bouw? Heb je altijd al willen weten wat het precies inhoudt om projectleider in de bouw te zijn? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar de mogelijke carrièrepaden in deze boeiende sector? Dan ben je op de juiste plaats.

Bij Eminent delen we jouw passie voor techniek en bouw. We begrijpen hoe belangrijk het is om je ambities waar te maken. Dit artikel zal je uitgebreid informeren over de functie van projectleider bouw – van de dagelijkse taken en verantwoordelijkheden tot het verwachte salaris en de mogelijke groeipaden.

Inhoudsopgave

Wat doet een projectleider bouw?

projectleider bouw

Als projectleider bouw ben je de spil in het web van elk bouwproject. Je stuurt teams aan, coördineert verschillende werkzaamheden, bewaakt de planning en het budget, en je bent het aanspreekpunt voor alle betrokken partijen.

Het is een rol met veel verantwoordelijkheid, maar ook met veel voldoening, want jij ziet als geen ander het resultaat van al het harde werk: een voltooid bouwproject, klaar om gebruikt en bewonderd te worden.

Functieomschrijving projectleider bouw

De projectleider in de bouw draagt een sleutelrol in elk bouwproject. Deze rol omvat het begeleiden van projecten van initiatiefase tot eindoplevering. Dit betekent dat de projectleider betrokken is bij elk detail, van personeelsinzet en materiaalgebruik tot budgetbeheer en tijdsplanning.

Taken van een projectleider bouw

Enkele van de belangrijkste taken van een projectleider in de bouw zijn:

Salaris projectleider bouw

Een projectleider in de bouw heeft veel verantwoordelijkheden, en dat wordt weerspiegeld in het salaris. Het precieze bedrag hangt af van een aantal factoren, zoals ervaring, locatie, en de grootte en complexiteit van de projecten. 

Wat verdient een projectleider bouw?

Een projectleider in de bouw kan gemiddeld tussen de €3600 en €5100 bruto per maand verwachten. Dit bedrag kan variëren afhankelijk van de regio waarin je werkt, het aantal jaren ervaring dat je hebt, en de grootte van de projecten die je leidt. Je kunt zelf het gemiddelde salaris opzoeken op loonwijzer om erachter te komen of jij boven onder het gemiddelde verdient.

Salaris projectleider bouw 2023

In 2023 is het gemiddelde salaris voor een projectleider in de bouw iets gestegen. Dit is deels te danken aan de groeiende economie en de toenemende vraag naar ervaren projectleiders in de bouwsector. Het gemiddelde salaris voor een projectleider bouw in 2023 ligt tussen de €3600 en €5100 bruto per maand.

Salaris Junior Projectleider bouw

Als junior projectleider in de bouw, sta je aan het begin van je carrière en ben je voornamelijk betrokken bij de begeleiding van kleinere projecten onder supervisie van een ervaren projectleider. Het salaris voor deze startende functie kan variëren, maar ligt gemiddeld tussen de €2.500 en €3.500 bruto per maand. Dit is natuurlijk afhankelijk van factoren zoals de regio, het soort projecten dat je begeleidt en het bedrijf waarvoor je werkt.

Salaris Senior Projectleider bouw

Naarmate je meer ervaring opdoet en grotere, complexere projecten gaat leiden, stroom je door naar een senior projectleider rol. In deze functie ben je verantwoordelijk voor de algehele leiding over projecten en teams, en ben je betrokken bij strategische besluitvorming. Het salaris van een senior projectleider in de bouw varieert aanzienlijk, maar ligt gemiddeld tussen de €4.000 en €6.000 bruto per maand, afhankelijk van je ervaring, de complexiteit van de projecten en de grootte van het bedrijf.

Het is belangrijk te vermelden dat deze bedragen indicatief zijn en dat er altijd ruimte is voor onderhandeling, afhankelijk van je ervaring, vaardigheden en de specifieke eisen van de functie. We raden je aan om altijd goed geïnformeerd te zijn over de salarisnormen in de bouwsector om ervoor te zorgen dat je een eerlijk aanbod krijgt.

Projectleider Bouw CAO

Het salaris van een projectleider bouw, net als andere werkomstandigheden, valt vaak onder de bouw CAO. Deze collectieve arbeidsovereenkomst biedt basisvoorwaarden voor alle werknemers in de bouwsector, waaronder loon, werktijden, overwerk, vakantie en pensioen. 

Vacatures projectleider bouw

Ben je klaar om je carrière als projectleider in de bouw te starten of voort te zetten? Er zijn altijd mogelijkheden in heel Nederland.

Werken als ZZP projectleider bouw

Als je houdt van flexibiliteit en de vrijheid om je eigen projecten te kiezen, dan kan werken als ZZP’er in de rol van projectleider bouw een aantrekkelijke optie zijn. Hieronder verkennen we de verschillende aspecten van het werken als ZZP projectleider bouw.

Freelance projectleider bouw

Als freelance / ZZP projectleider in de bouw ben je verantwoordelijk voor je eigen bedrijfsvoering. Dit betekent dat je zelf opdrachten zoekt en offertes maakt. Je kunt je eigen uren bepalen en de projecten kiezen waaraan je wilt werken. Dit geeft je de flexibiliteit om je werk in te richten op een manier die het beste bij je past.

Uurtarief ZZP Projectleider Bouw

Een belangrijk aspect van het werken als ZZP projectleider in de bouw is het bepalen van je uurtarief. Dit tarief kan variëren afhankelijk van je ervaring, expertise en de aard van de projecten die je uitvoert. Over het algemeen kun je een tarief tussen de €50 en €85 per uur verwachten, maar dit kan hoger zijn afhankelijk van complexe of specialistische projecten.

Interim Projectleider Bouw

Naast het freelance pad, kun je ook kiezen voor een rol als interim projectleider in de bouw. Interim projectleiders worden vaak ingehuurd voor specifieke projecten of om tijdelijke personeelstekorten op te vangen. Als interim projectleider kun je aan gevarieerde projecten werken en ben je niet gebonden aan een vaste aanstelling, wat een grote mate van vrijheid en flexibiliteit kan bieden. Hieronder vind je alle beschikbare ZZP opdrachten van Eminent.

Starten als Projectleider Bouw

Wil je een carrière in de bouw starten of ben je op zoek naar een carrièreswitch? Er zijn verschillende manieren om als projectleider in de bouw aan de slag te gaan.

Opleiding Projectleider bouw

Om projectleider in de bouw te worden, heb je een passende opleiding nodig. Dit is meestal een HBO-opleiding in een relevant vakgebied, zoals Bouwkunde of Civiele Techniek. 

Opleiding Projectleider bouw HBO

Er zijn verschillende HBO-opleidingen die kunnen leiden tot een carrière als projectleider in de bouw. Voorbeelden hiervan zijn de opleidingen HBO Bouwkunde of HBO Bouwmanagement en Vastgoed. Deze opleidingen bieden een combinatie van technische kennis en managementvaardigheden.

Hieronder vind je een aantal HBO Bouwkunde opleidingen in Nederland. Bekijk studiegids voor de meest actuele overzicht.

Opleiding Projectleider bouw MBO

Er zijn verschillende MBO-opleidingen die kunnen leiden tot een carrière als projectleider in de bouw. Voorbeelden hiervan zijn de opleidingen MBO Bouwkunde en MBO Bouw- en Infra. Deze opleidingen bieden een mix van technische kennis en praktische vaardigheden.

Hier zijn een paar MBO Bouwkunde opleidingen in Nederland:

Cursus Projectleider Bouw

Naast een volledige opleiding, zijn er ook verschillende cursussen en trainingen beschikbaar die je kunnen helpen de vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn voor een projectleider in de bouw. Deze kunnen variëren van projectmanagement en planning tot communicatie en leiderschap. Neem een kijkje op de pagina van het Rijksoverheid naar het STAP-budget. Daar kun met maximaal van €1.000 per jaar subsidie aanvragen voor een cursus of opleiding. 

Junior Projectleider Bouw

Als je net begint in de bouwsector, dan is een functie als junior projectleider bouw een uitstekend startpunt. Hier leer je de kneepjes van het vak onder begeleiding van ervaren collega’s, terwijl je waardevolle praktijkervaring opdoet.

Loon Junior Projectleider Bouw

 Als junior projectleider bouw, verdien je doorgaans minder dan een senior projectleider, omdat je minder ervaring en verantwoordelijkheden hebt. Het salaris kan variëren, maar verwacht een gemiddeld startsalaris van rond de €2.500 bruto per maand.

Vacatures Junior Projectleider Bouw

Er zijn veel bedrijven in Nederland die op zoek zijn naar junior projectleiders in de bouw. Of je nu op zoek bent naar een functie in een klein lokaal bouwbedrijf of een grote landelijke organisatie, er zijn altijd volop mogelijkheden beschikbaar. Houd onze website in de gaten voor de nieuwste vacatures!

Solliciteren als Projectleider Bouw

Ben je klaar om je carrière in de bouw te starten of naar een hoger niveau te tillen? Hier zijn enkele tips voor je sollicitatie.

Tips & tricks voor bij je sollicitatie

Bij het solliciteren naar een functie als projectleider in de bouw, is het belangrijk om te laten zien dat je naast de technische kennis ook de nodige leiderschaps- en communicatievaardigheden bezit. Zorg ervoor dat je CV up-to-date is, benadruk relevante ervaringen en certificeringen, en geef specifieke voorbeelden van projecten waaraan je hebt gewerkt. Hieronder nog een aantal extra tips om goed voorbereid het gesprek in te gaan.

Voorbeeld motivatiebrief Projectleider Bouw

 Het schrijven van een overtuigende motivatiebrief kan je kansen op succes aanzienlijk vergroten. Een effectieve motivatiebrief voor een projectleider in de bouw benadrukt je ervaring en competenties in het leiden van projecten, maar toont ook je passie voor de bouw en je bereidheid om te blijven leren en jezelf te ontwikkelen. Inspiratie nodig voor een motivatiebrief? Check de motivatiebrief hieronder.

Beste [Naam van de ontvanger],

Ik wil graag solliciteren naar de functie van Projectleider Bouw, zoals geadverteerd op uw website. Met mijn achtergrond in Bouwkunde en mijn ervaring in het leiden van bouwprojecten, geloof ik dat ik een sterke kandidaat ben voor deze functie.

In mijn huidige functie bij [Bedrijfsnaam], heb ik met succes diverse projecten geleid, waaronder [specifieke voorbeelden]. Ik ben vertrouwd met het coördineren van alle aspecten van bouwprojecten, van planning en budgettering tot aan de uitvoering en oplevering. Ik ben sterk in het aansturen van teams en heb een uitstekend probleemoplossend vermogen.

Ik ben zeer enthousiast over de mogelijkheid om bij [Bedrijfsnaam] aan de slag te gaan. Ik ben onder de indruk van [iets specifieks over het bedrijf of het project waarvoor je solliciteert], en ik geloof dat ik met mijn vaardigheden en ervaring een waardevolle bijdrage kan leveren aan uw team.

Ik kijk uit naar de kans om mijn kwalificaties en ervaring verder met u te bespreken in een persoonlijk gesprek. Ik ben ervan overtuigd dat ik, met mijn ervaring en uw uitstekende reputatie in de bouwsector, samen met u succesvolle projecten kan realiseren.

Hartelijk dank voor uw overweging. Ik kijk uit naar uw reactie.

Met vriendelijke groet,

[Uw naam]

Toekomst en groeimogelijkheden als Projectleider Bouw

Het is essentieel om vooruit te kijken als je denkt aan een carrière als projectleider in de bouw. Of je nu al jaren ervaring hebt of net begint, de groeimogelijkheden in deze functie zijn uitgebreid. In dit gedeelte zullen we de toekomst van de functie en de potentiële groeimogelijkheden die beschikbaar zijn voor projectleiders in de bouwsector verkennen.

Waar kan je naartoe groeien?

Als projectleider bouw kun je in principe alle kanten op. Je kunt bijvoorbeeld doorgroeien naar senior projectleider, waarbij je leiding geeft aan grotere en complexere projecten. Ook kun je de stap maken naar een functie als bedrijfsleider of directeur van een bouwonderneming.

Het is ook mogelijk om je te specialiseren in een bepaald aspect van de bouw, zoals duurzaam bouwen of restauratie. Daarnaast kun je ervoor kiezen om als consultant te werken en je kennis en ervaring in te zetten om andere bedrijven te adviseren.

Wat zijn de toekomstperspectieven?

De bouwsector is continu in beweging en er zijn altijd projecten die moeten worden uitgevoerd. De vraag naar ervaren projectleiders is dan ook stabiel. Bovendien zijn er de afgelopen jaren diverse technologische ontwikkelingen geweest, zoals digitalisering en de inzet van duurzame technieken, die nieuwe kansen en uitdagingen bieden voor projectleiders in de bouw.

Bij Eminent streven we ernaar om onze professionals de beste kansen te bieden om hun ambities waar te maken. We bieden persoonlijke begeleiding en coaching en inspireren onze professionals met vernieuwende methoden en onze kritische blik. Ben je klaar voor de volgende stap in je carrière? Neem dan contact met ons op.

Veelgestelde vragen

Picture of Max Beekers
Max Beekers

Adviseur Bouw

Vacatures

Vind meer dan 22.500 technische vacatures

Match CV

Carriére advies
Wie ben jij? Wat past bij jou? Bij welk (type) bedrijf en in welke functie kom jij het beste tot je recht? En hoe kunnen de stappen in jouw loopbaan eruit zien? Daar denken wij graag over mee en geven jou daarin advies! Laat geheel vrijblijvend je gegevens achter zodat we meer over jou te weten komen en we samen met jou aan de slag kunnen gaan in het waarmaken van jouw ambities!

Laat onze adviseurs en onze data het werk doen door hieronder je CV te matchen of je LinkedIn-profiel te delen. Liever direct persoonlijk contact? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Droombaan gevonden

Jouw droombaan wacht op je!

Dankzij ons uitgebreide netwerk binnen de techniek, vinden we altijd de ideale baan voor jou.

*95% van onze kandidaten heeft binnen een maand een nieuwe baan.